Za zaštitu visokonaponskih mreža i transformatorskih stanica, ovisno o tipu kućišta te klasi odvođenja nudimo slijedeće odvodnike:

1. Kućište od silikona, klasa SL (odgovara klasi 2) i SM (odgovara klasi 3) za Uc=7,2 kV do Uc = 298 kV, tip PAA, PBA i PCA

Bowthorpe EM visokonaponski odvodnici prenapona sa silikonskim kućištem konstruirani su jednako kao i SN odvodnici prenapona (dizajn otvorenog kaveza eng. “open cage design“) uz korištenje također šipki od staklenih vlakana za mehaničko učvršćenje diskova između priključnih elektroda na krajevima odvodnika. Na ovako pripremljenu jezgru, injekcijskim prešanjem bez prisutnosti zraka, naneseno je vanjsko silikonsko kućište s odgovarajućim brojem izolacijskih šeširića, ovisno o potrebnoj duljini klizne staze.

Tipska ispitivanja ovih odvodnika napravljena su prema najnovijem izdanju norme IEC 60099-4:2014 a uključuju:

  • Ispitivanja na metaloksidnim blokovima
  • Ispitivanja na gotovom odvodniku
  • Ispitivanja izolacijske čvrstoće na kućištu odvodnika

 

Ovisno o naponskoj razini mreže te potrebnoj klasi odvodnika mogu se koristiti sljedeći odvodnici:

 

Tip odvodnika Najviši napon mreže Um (kV) Trajni radni napon

Uc (kV)

Klasa odvodnika prema

IEC 60099-4:2014

PAA 12 – 170 7,2 – 120 SL (klasa 2)
PBA 12 – 170 7,2 – 120 SL (klasa 2)
PCA 12 – 420 7,2 – 298 SM (klasa 3)

 

 

Za ugradnju odvodnika u mrežu na raspolaganju je široka paleta dodatnog pribora uključujući i potporne izolatore te brojače prorade odvodnika u pogonu.

2. Linijski odvodnici prenapona s kućištem od silikona za distribucijske i prijenosne mreže do 230 kV, klasa 2, Uc=12 kV do 154 kV, tip TLA

Linijski odvodnici prenapona (TLA) sa silikonskim kućištem smanjuju broj neplaniranih ispada i povećavaju pouzdanost sustava štićenjem prijenosnih i distribucijskih vodova od oštećenja uzrokovanih tranzijentnim prenaponima uslijed svojih slijedećih efekata:

– smanjenje broja prorada prekidača i s time u vezi prekida napajanja kao posljedica povratnih preskoka na nadzemnim vodovima

– apsorpcija prenapona duž linije voda i na taj način smanjenje inteziteta prenapona na transformatorskim stanicama

– osiguranje voda u redovnom pogonu i u slučajevima kada i dublji slojevi terena daju loš otpor uzemljenja temelja stupova

–  smanjenje broja prekida u napajanju za osjetljive industrijske potrošače i njihove procese

 

Odvodnici su specijalno dizajnirani za ugradnju na vodu pomoću gibljive ovjesne stezaljke (lađice) dok se priključak na zemljovod ostvaruje pomoću specijalne otklonske naprave koja u slučaju kvara odvodnika eksplozivnom patronom odvaja odvodnik od zemlje.

 

Odvodnici su podjeljeni u četiri (4) grupe ovisno o nazivnom naponu Ur i to:

TLA1               za Ur=  15-  45 kV

TLA2               za Ur=  48-  96 kV

TLA3               za Ur=108-144 kV

TLA4               za Ur=150-192 kV

 

Za dodatna pitanja oko odabira i ugradnje ovih odvodnika stojimo Vam u svakom trenutku na raspolaganju.

3. Kućište od keramike, klasa SL (odgovara klasi 2) i SM (odgovara klasi 3), SH (odgovara klasi 4 i 5), za Uc = 7,2 kV do Uc = 432 kV

Bowthorpe EM visokonaponski odvodnici prenapona s keramičkim kućištem dostupni su za zaštitu mreža i aparata nazivnog napona do 800 kV. Keramičko kućište se kupcima širom svijeta isporučuje već više od 70 god. (prvi silicij-karbidni sa iskrištem isporučeni su još 1945. godine).

Konstrukcija odvodnika se sastoji od porculanskog kućišta isporučivog u sivoj ili smeđoj boji i koje udovoljava zahtjevima norme IEC 60815 s aerodinamičnim profilom rebara.

Metaloksidni diskovi, odstojnici i završne opruge su pod pritiskom sastavljeni i smješteni u kućište, a na vrhu je dodatno postavljena dijafragma (ventil) za otpuštanje pritiska u slučaju kvara, kako ne bi došlo do rasprskavanja kućišta.

Zračni prostor iz kućišta je evakuiran i zamijenjen sa suhim zrakom nakon čega je odvodnik vodotijesno zabrtvljen. Sustav brtvljenja se provjerava za vrijeme komadnih ispitivanja (svakog komada) u vakumskoj komori specijalno razvijen u TE Connectivity.

 

Svi tipovi ovih odvodnika su također ispitani prema najnovijem izdanju norme IEC 60099-4:2014 a uključuju:

  • Ispitivanja na metaloksidnim blokovima
  • Ispitivanja na gotovom odvodniku
  • Ispitivanja izolacijske čvrstoće na kućištu odvodnika

Ovisno o naponskoj razini mreže, te potrebnoj klasi odvodnika mogu se koristiti slijedeći odvodnici:

Tip odvodnika Najviši napon mreže Um (kV) Trajni radni napon

Uc (kV)

Klasa odvodnika prema

IEC 60099-4:2014

MAA 12 – 245 7,2 – 158 SL (klasa 2)
MCA 12 – 420 7,2 – 317 SM (klasa 3)
MDA 145 – 420 86 – 432 SH (klasa 4)
MEH 245 – 550 144 – 374 SH (klasa 5)

 

Za ugradnju odvodnika u mrežu na raspolaganju je široka paleta dodatnog pribora uključujući i potporne izolatore te brojače prorade odvodnika u pogonu.