Bowthorpe EMP linija mjernih uređaja (brojača) za nadzor odvodnika prenapona u pogonu, u potpunosti je ispitana za korištenje u kombinaciji s metaloksidnim odvodnicima prenapona bilo kojeg proizvođača. Tip SC12 je samo brojač prorade, dok brojač SC13 pruža dodatno mjerenje ukupne struje odvoda tako da je jedan analogni instrument ugrađen u brojač koji pruža mogućnost nadzora struje curenja kroz odvodnik i struje odvoda preko površine kućišta odvodnika. Značajna promjena struje odvoda nakon ugradnje može ukazati na pogoršanje u odvodniku ili stvaranje naslage onečišćenja na njegovoj površini.

Ovi uređaji, koji za svoj pogon ne zahtijevaju pomoćno napajanje, dizajnirani su za ugradnju u spoj sa zemljom za svaki odvodnik pojedinačno ili alternativno SC12 se može koristiti u zajedničkom spoju na uzemljenje kompleta od tri odvodnika.

U potpunosti otporni na vremenske utjecaje i vodonepropusno zabrtvljeni za očekivani pogonski vijek, smješteni su u kompaktno jednodijelno u kalupu lijevano aluminijsko kućište dodatno presvučeno slojem epoksida kako bi mu se još više povećala otpornost na površinsku koroziju. Stakleni prozorčić za očitanje zabrtvljen je korištenjem silikonskog ljepila, a u unutrašnjost kućišta je postavljen isušivač kako bi na sebe apsorbirao preostalu vlagu zarobljenu za vrijeme brtvljenja prozorčića i tako omogućio nesmetani rad brojača kroz cijeli životni vijek.

Učvršćenje brojača je omogućeno jednim izdankom na kućištu u obliku nosača na kojem se nalazi samo jedna rupa opremljena vijkom M12.

Brojači SC12 i SC13 su u pogonu dokazani i ne zahtijevaju posebno održavanje ili servisiranje osim općenitog čišćenja staklenog prozorčića i na vrhu ugrađenog epoksidnog provodnog izolatora za priključak dolaznog vodiča od odvodnika.